Η ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO) θα μπορούσε να εμποδίσει εγκεφαλικά τραύματα σε πολύ πρόωρα παιδιά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου δείχνουν ότι η ορμόνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει νεογνά όταν χορηγηθεί μετά τη γέννηση.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of the American Medical Association'', αφορά σχεδόν 500 μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ της 26ης και της 31ης εβδομάδας στην Ελβετία.

Οι ερευνητές καλούν σε μεγαλύτερες έρευνες για την ορμόνη που ήδη χορηγείται σε ορισμένα μωρά για την αντιμετώπιση της αναιμίας.
Η ερυθροποιητίνη είναι ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η συνθετική EPO χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αναιμία.

Μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί σε πρόωρα μωρά για τη μείωση της ανάγκης μεταγγίσεων.
Στην ελβετική έρευνα, ομάδα του University Hospital of Geneva, ανακάλυψε ότι πρόωρα νεογνά είχαν μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού του εγκεφάλου όταν έλαβαν 3 δόσεις EPO σύντομα μετά τη γέννηση.

Μωρά στα οποία χορηγήθηκε EPO είχαν χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμού στη λευκή ουσία (22% έναντι 36% στην ομάδα ελέγχου) και στη φαιά ουσία (7% έναντι 19%).

Η ερευνήτρια, Dr Russia Ha-Vinh Leuchter, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν λάβει την αγωγή είχε πολύ λιγότερη βλάβη σε σχέση με παιδιά στην ομάδα ελέγχου στα οποία χορηγήθηκε placebo.

Είναι η πρώτη φορά που έχει δειχτεί η ωφέλιμη επίδραση της ορμόνης EPO στον εγκέφαλο πρόωρων μωρών.
Οι ερευνητές καλούν σε ευρύτερες κλινικές δοκιμές της EPO για να διαπιστωθεί αν μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου των πρόωρων μωρών τις σημαντικές εβδομάδες μετά τη γέννηση.

 

Πηγές:
''Journal of the American Medical Association''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management