Τα τρια τέταρτα των ασθενών με καρκίνο που εμφανίζουν κλινική κατάθλιψη δεν λαμβάνουν την ψυχολογική θεραπεία που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet.’’

Η συγκεκριμένη τεράστια ανάγκη οφείλεται μερικώς στην εστίαση σε σωματικά συμπτώματα εις βάρος της καλής ψυχικής φροντίδας, δήλωσαν ερευνητές.

Σημειώνουν ότι η κατάθλιψη συχνά παραβλέπεται αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Άνθρωποι συχνά υποθέτουν λανθασμένα ότι η μείζον κατάθλιψη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής αντίδρασης στον καρκίνο-αλλά είναι περισσότερα από παροδική λύπη, δήλωσαν ερευνητές των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Οξφόρδης.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς μια νέα θεραπεία με επικεφαλής εκπαιδευμένους νοσηλευτές.
Σε σειρά ερευνών, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 21.000 ασθενών με καρκίνο που ζούσαν στη Σκοτία.
Ανακάλυψαν ότι το 6 έως το 13% των ανθρώπων είχαν κλινική κατάθλιψη σε σύγκριση με ποσοστό 2% του γενικού πληθυσμού σε οποιαδήποτε διάστημα.

Ωστόσο ανακάλυψαν ότι το 75% των ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματα δεν λάμβαναν θεραπεία, σε ένα βαθμό επειδή δεν σκέφτηκαν να αναζητήσουν βοήθεια και επειδή επαγγελματίες δεν αντελήφθησαν τη νόσο.
Οι αναφορές επίσης δείχνουν ότι ακόμα και όταν έγινε διάγνωση και ακολουθήθηκε η συνήθης αγωγή του NHS η πλειοψηφία δεν αισθάνθηκε καλύτερα.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι μια νέα προσέγγιση με επικεφαλής νοσηλευτές, για ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Στην έρευνά τους που πραγματοποιήθηκε σε 500 ασθενείς η θεραπεία μείωσε κατά το ήμισυ το σκορ κατάθλιψης σε περισσότερο από το 60%.
Οι ασθενείς ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο αγχωμένοι, λιγότερο κουρασμένοι και εμφάνιζαν λιγότερο πόνο.
Μόνο το 17% αυτών που ακολούθησαν τη συνήθη θεραπεία του NHS είχαν παρόμοια αποτελέσματα.
Αντίθετα, η νέα εντατική προσέγγιση χορηγείται από εκπαιδευμένους στον καρκίνο νοσηλευτές και αφορά την ευρύτερη ιατρική ομάδα.

Περιλαμβάνει

  • Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
  • Ενθάρρυνση ασθενών να γίνουν όσο δραστήριοι μπορούν
  • Θεραπεία επίλυσης προβλημάτων

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα της ζωής άσχετα από το πόσο καλή είναι η πρόγνωση.

 

Πηγές:
‘’Lancet.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο