Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως όταν ένα μωρό κλαίει σημαίνει συναγερμός, καθώς μάλλον κάτι πολύ κακό του συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα μωρά προσποιούνται ότι πονάνε ή ότι αισθάνονται άβολα και κλαίνε προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τόκιο επισημαίνουν ότι μωράκια επτά μηνών μπορούν να επιδείξουν υποκριτικό ταλέντο.

Για έξι μήνες, η ομάδα ερευνητών του ιαπωνικού πανεπιστημίου κινηματογράφησε τις αντιδράσεις δύο μωρών ηλικίας επτά και εννέα μηνών αντίστοιχα, πριν και μετά το κλάμα. Στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν σημάδια δυσφορίας στο πρόσωπο των μωρών και το συμπέρασμα ήταν αποκαλυπτικό: «διαφαίνεται πως υπάρχει μια στιγμή ψεύτικου κλάματος» στο νεότερο από τα δύο μωρά, διαπίστωσε επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.

Η συγκεκριμένη στιγμή καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του παιδικού παιχνιδιού με τη μητέρα του μωρού, ακριβώς όταν εκείνη του γύρισε για λίγο την πλάτη της. Το μωρό στη συνέχεια «άρχισε να κλαίει επιδιώκοντας να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του» πρόσθεσε η επιστήμονας. Η ίδια χαρακτήρισε το «ψεύτικο κλάμα» ως μια μορφή επικοινωνίας που «συνεισφέρει τόσο στην κοινωνική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού».

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, μετά από κάθε κλάμα, τα μωρά αποκτούν και πάλι σταδιακά το χαμόγελό τους, καθώς έρχονται σε φυσική επαφή με τους γονείς τους.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα δίδυμα προσποιούνται ότι κλαίνε συχνότερα από τα υπόλοιπα μωρά σε μια ανταγωνιστική προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των γονιών τους έναντι του συνομήλικου αδελφού τους.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων