Επιπλέον, η 7ετής μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που δεν παραλείπουν να φάνε ένα φρούτο κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν κάποιον από τους δύο συχνότερους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για τις ανάγκες τις μελέτης, η κατανάλωση των φρούτων κατηγοριοποιήθηκε σε «ποτέ», «μηνιαία», «μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα», «τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα» και «καθημερινά».

Όσο συχνότερα έτρωγαν οι άνθρωποι φρούτα, τόσο περισσότερο μειώνονταν ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έτρωγαν φρούτα, όσοι έτρωγαν καθημερινά μείωσαν τα ποσοστά να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο - η οποία προκαλεί έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια - κατά 15%.

Τα ποσοστά για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο - ο πιο συχνός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά 25% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν φρούτα καθημερινά, και τα ποσοστά αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%.

Εκείνοι που κατανάλωναν φρούτα καθημερινά είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (3.4 / 4.1mmHg χαμηλότερη συστολική / διαστολική) συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας Εταιρεία, στη Βαρκελώνη.

Η μελέτη δεν εξέτασε κατά πόσον η βελτίωση της υγείας ήταν ανάλογη με την ποσότητα των φρούτων που καταναλώνονταν καθημερινά. 

Η μέση κατανάλωση όμως όσων έτρωγαν καθημερινά φρούτα ήταν 1,5 μερίδες - πολύ λιγότερες δηλαδή από τις συστάσεις των ειδικών που επιβάλουν την κατανάλωση 5 μερίδων ανά ημέρα.

Τον Μάρτιο μια μελέτη από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 42%.

Η μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα περιέλαβε 451.681 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην έναρξη της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης υπήρξαν 19.300 περιπτώσεις καρδιακής νόσου και 19.689 εγκεφαλικά επεισόδια.

Σχεδόν το 18% των συμμετεχόντων κατανάλωναν καθημερινά φρούτα, ενώ το 6,3% δεν κατανάλωνε φρούτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;