Νέα εξέταση αίματος είναι ο πρώτος αντικειμενικός, επιστημονικός τρόπος να διαγνωστεί η μείζον κατάθλιψη στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η εξέταση μετρά τα επίπεδα 9 γενετικών δεικτών (δείκτες RNA ) στο αίμα. Θα μπορούσε επίσης να καθορίσει ποιος θα ανταποκριθεί σε ψυχοθεραπεία και να δείξει αν είχε αποτέλεσμα η θεραπεία, αναφέρουν ερευνητές του Northwestern University.
Η καθυστέρηση μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της διάγνωσης μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 40 μήνες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Eva Redei, του Northwestern's Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, δήλωσε ότι όσο μακρύτερη είναι η καθυστέρηση τόσο πιο δύσκολο είναι για τον ασθενή, την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Επιπλέον, αν ο ασθενής δεν μπορεί ή δεν θέλει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του η διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει. Αν η εξέταση είναι θετική, το αποτέλεσμα θα πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τον γιατρό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Translational Psychiatry,’’ επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του τεστ σε 32 ενήλικες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και σε 32 ενήλικες που δεν είχαν τη νόσο. ‘Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 21 και 79 ετών.
Η εξέταση δρα μετρώντας τη συγκέντρωση στο αίμα των δεικτών RNA. Μετά τη λήψη αίματος απομονώνεται το RNA, μετριέται και συγκρίνεται με επίπεδα RNA που αναμένονται να βρεθούν στο αίμα ασθενών που δεν έχουν κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα υπέβαλε στην εξέταση τους 64 συμμετέχοντες στην έρευνα. Στη συνέχεια, μετά από 18 εβδομάδες θεραπείας- από το τηλέφωνο ή πρόσωπο με πρόσωπο- σε όσους εμφάνιζαν κατάθλιψη η εξέταση επαναλήφθηκε στους 22 από αυτούς.
Μεταξύ των ασθενών με κατάθλιψη που ανέκαμψαν με θεραπεία, οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές στους δείκτες RNA πριν και μετά από αυτήν.
Στο μεταξύ, η συγκέντρωση δεικτών RNA, ασθενών που παρέμειναν θλιμμένοι διέφεραν από τα αρχικά αποτελέσματα των ασθενών που δεν είχαν κατάθλιψη.

Τρεις από τους δείκτες RNA στους ενήλικες που ανέκαμψαν παρέμειναν λίγο διαφορετικοί από αυτούς όσων δεν είχαν ποτέ κατάθλιψη, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες θα μπορούσαν να δείχνουν ευαισθησία στην κατάθλιψη.

Επιπλέον, αν τα επίπεδα 5 συγκεκριμένων δεικτών RNA συγκεντρώνονται μαζί αυτό δείχνει ότι ο ασθενής πιθανόν θα ανταποκριθεί καλά στην ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μπορούμε να προβλέψουμε την ανταπόκριση στην ψυχοθεραπεία, δήλωσε η ερευνήτρια.
Η ακρίβεια της εξέτασης όσον αφορά τη διάγνωση της κατάθλιψης είναι παρόμοια με αυτές των διαγνωστικών ψυχιατρικών συνεντεύξεων που είναι κατά 72 έως 80% αποτελεσματικές.

Η νέα εξέταση αίματος δεν είναι ακόμα διαθέσιμη επειδή επιπλέον έρευνες σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια και αποτελεσματικότητά της πριν οδηγηθεί για έγκριση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

 

Πηγές:
‘’Translational Psychiatry,’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]