Έγκυες που ζουν σε γειτονιές με πράσινο είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα ή λιποβαρή μωρά, αναφέρει νέα έρευνα

Ερευνητές ανάλυσαν στοιχεία περισσότερων των 64.000 γεννήσεων στο Βανκούβερ και ανακάλυψαν ότι έγκυες που ζούσαν σε γειτονιές με πολλά δέντρα, γρασίδι και φυτά, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πολύ πρόωρα και 13% να γεννήσουν μετρίως πρόωρα.

Μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι μικρά για την ηλικία κύησης και ζύγιζαν κατά μέσον όρο 45 γραμμάρια περισσότερο στον τοκετό σε σχέση με μωρά των οποίων οι μητέρες προέρχονταν από λιγότερο πράσινες γειτονιές.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα της γειτονιάς και η ευκολία όσον αφορά το περπάτημα καθώς και την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Ο ερευνητής Perry Hystad, του Oregon State University, δήλωσε ότι αποτέλεσε έκπληξη. Περίμενε πως η σχέση μεταξύ πράσινου και αποτελέσματος της κύησης θα εξαφανιζόταν όταν έλαβε υπόψη άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι το πράσινο επηρεάζει το αποτέλεσμα της κύησης με άλλους τρόπους, όπως ψυχολογικά ή κοινωνικά.

Η έρευνα δεν δείχνει άμεση αιτιατή σχέση μεταξύ του πράσινου περιβάλλοντος και του καλύτερου αποτελέσματος στον τοκετό και χρειάζεται νέα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση. Μεγαλύτερη ποσότητα πράσινου χώρου μπορεί ενδεχομένως να παρέχει στους κατοίκους περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και να ενισχσει την αίσθηση του ότι κάποιος ανήκει ή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης.

Ο ερευνητής δήλωσε πως είναι γνωστό ότι οι πράσινοι χώροι είναι ωφέλιμοι. Πώς μεγιστοποιούμε το όφελος για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα στην υγεία; Η απάντηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές για το σχεδιασμό χρήσης της γης.

Πρόωρα και λιποβαρή μωρά συχνά έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως και αναπτυξιακά καθώς μεγαλώνουν και το κόστος περίθαλψης μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, δήλωσε ο Hystad.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν