Η πεποίθηση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες ότι το κάπνισμα φαίνεται να μας κρατά αδύνατους αμφισβητείται από νέα έρευνα που ανακάλυψε ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Ο ερευνητής Benjamin Bikman, του Brigham Young University, δήλωσε ότι για τους ανθρώπους που συγκατοικούν με καπνιστή, ιδιαίτερα για τα παιδιά, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών ή μεταβολικών προβλημάτων είναι μεγάλος.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ερευνητές εξέθεσαν ποντικούς σε παθητικό κάπνισμα και παρακολούθησαν τη μεταβολική τους πρόοδο. ‘Οσοι εκτέθηκαν στον καπνό αύξησαν το βάρος τους.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καπνός προκάλεσε αλλαγή στα μιτοχόνδρια διαταράσσοντας τη φυσιολογική λειτουργία και καταστέλλοντας την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.

Ο ερευνητής Paul Reynolds, δήλωσε ότι οι πνεύμονες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μας και η έρευνα δείχνει ότι η αντίδραση στο παθητικό κάπνισμα περιλαμβάνει την αλλαγή της συστημικής ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Πρόσθεσε ότι όταν κάποιος εμφανίσει αντίσταση στην ινσουλίνη ο οργανισμός του χρειάζεται περισσότερη από την ουσία. Όταν η ινσουλίνη αυξάνεται παράγεται λίπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κλειδί για την αναστροφή των επιπτώσεων του καπνίσματος είναι η καταστολή του κεραμιδίου. Τώρα ερευνούν για καταστολέα κεραμιδίου που να είναι ασφαλές στους ανθρώπους.

Ο Reynolds δήλωσε ότι η ιδέα ότι θα μπορούσε να βρεθεί θεραπεία για όσους υποβάλλονται στο παθητικό κάπνισμα για την προστασία τους από τις συνέπειες του να ζουν σε σπίτι με καπνιστή είναι συναρπαστική.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς οι συνήθειές τους επηρεάζουν τους αγαπημένους τους.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη