Νέα έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι 3 φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η έρευνα, του University College London (UCL), έδειξε ότι άνθρωποι που αύξησαν την εβδομαδιαία δραστηριότητά τους ανέφεραν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά όσοι είχαν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν λιγότερο δραστήριοι, ιδιαίτερα σε νεαρότερες ηλικίες.

Ερευνητές παρακολούθησαν 11.135 ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1958 μέχρι την ηλικία των 50 ετών, καταγράφοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης και τα επίπεδα της άσκησης σε τακτά διαστήματα.

Ανακάλυψαν ότι κάθε επιπλέον πρόγραμμα, την εβδομάδα, μείωνε τις πιθανότητες κατάθλιψης κατά 6%.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική και τη σωματική υγεία.
Ο ερευνητής Dr Snehal Pinto Pereira, του UCL Institute of Child Health, δήλωσε ότι αν υποθέσουμε ότι η σχέση είναι αιτιατή, η άσκηση έχει προστατευτική επίδραση έναντι της κατάθλιψης.

Αν ένας ενήλικας μεταξύ 20 και 40 ετών που δεν ήταν σωματικά δραστήριος ασκούνταν 3 φορές την εβδομάδα εμφάνιζε μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη κατά περίπου 16%.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που ανέφεραν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 23 ετών είχαν την τάση να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι αλλά η επίδραση εξασθένησε καθώς μεγάλωναν.

Ο καθηγητής Mark Petticrew, του London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ήδη τα οφέλη της άσκησης στην υγεία αλλά αυξανόμενες ενδείξεις στηρίζουν πως έχει επίσης θετική επίδραση στην ευεξία ενός ανθρώπου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’JAMA Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα