Ο χυμός από πορτοκάλι, όπως και από άλλα εσπεριδοειδή, μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ πιο υγιεινός από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι 10 φορές πιο πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με αυτό που υπολογίζουν οι τρέχουσες μέθοδοι.

Υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, στη διατροφή κάποιου, βοηθά στη μείωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Ο καθηγητής Jose Angel Rufian Henares, του πανεπιστημίου της Γρανάδα, δήλωσε ότι η δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών είναι κατά μέσον όρο 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με αυτή που εκτιμάτο μέχρι τώρα.

Η νέα τεχνική για τη μέτρηση του περιεχομένου σε αντιοξειδωτικά, που ονομάζεται παγκόσμια αντιοξειδωτική αντίδραση (GAR), δείχνει ότι η ιδιότητα έχει υποεκτιμηθεί και σε άλλα τρόφιμα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πίνακες για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τροφίμων που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι και οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η μέθοδος αφορά την αξιολόγηση διάφορων φυσικών και χημικών παραμέτρων, όπως το χρώμα και ο φθορισμός. καθώς και η σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων που αναλύονται και δεικτών ουσιών όπως η φουρφουράλη.

Εφαρμόζοντας την τεχνική σε χυμούς πορτοκαλιού, μανταρινιού, λεμονιού και γκρέιπφρουτ, φάνηκε ότι οι τιμές τους αυξήθηκαν σημαντικά.

Με τη βοήθεια της μεθόδου, οι επιστήμονες δημιούργησαν επίσης μαθηματικό μοντέλο για να κατηγοριοποιήσουν τους χυμούς σύμφωνα με της φυσικές συνθήκες και τις συνθήκες αποθήκευσης, εξασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούνται οι σωστές πρώτες ύλες και οι σωστές διαδικασίες αποστείρωσης και παστερίωσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Food Chemistry.’’

 

Πηγές:
‘’Food Chemistry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα