Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα απλό εκχύλισμα πατάτας μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στον περιορισμό της αύξησης του βάρους.

Ερευνητές του McGill University, χορήγησαν σε ποντικούς διατροφή που οδηγούσε σε αύξηση του βάρους. Το αποτέλεσμα φάνηκε στη ζυγαριά. Ποντικοί που ζύγιζαν στην έναρξη 25 γραμμάρια, κατά μέσον όρο, αύξησαν το βάρος τους κατά 16 γραμμάρια.

Ωστόσο, ποντικοί που ακολούθησαν την ίδια διατροφή αλλά με εκχύλισμα πατάτας αύξησαν το βάρος τους κατά πολύ λιγότερο. Μόνο 7 γραμμάρια.

Τα οφέλη του εκχυλίσματος οφείλονται στις πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για ωφέλιμη χημική ουσία που βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Ο ερευνητής, καθηγητής Luis Agellon, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και πραγματοποίησε το πείραμα πάλι χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκχυλίσματα που προετοιμάστηκαν από πατάτες που αναπτύχθηκαν σε άλλη εποχή.

Ο ερευνητής, Stan Kubow, δήλωσε ότι η καθημερινή δόση του εκχυλίσματος προέρχεται από 30 πατάτες. Ωστόσο δεν συμβουλεύει να τρώμε 30 πατάτες την ημέρα, καθώς θα λαμβάναμε τεράστιο αριθμό θερμίδων.

Οι ερευνητές σκέφτονται να καταστήσουν διαθέσιμο το εκχύλισμα ως διατροφικό συμπλήρωμα ή απλά ως ουσία για τη μαγειρική.
Η πατάτα, που είναι γνωστή για την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες, είναι επίσης πηγή πολυφαινολών.

Αν και οι άνθρωποι και οι ποντικοί μεταβολίζουν τις τροφές με παρόμοιους τρόπους, κλινικές δοκιμές είναι απολύτως απαραίτητες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη στους ανθρώπους.

Χρειάζεται να καθοριστεί η επιθυμητή δόση για άντρες και γυναίκες, καθώς διαφέρει ο μεταβολισμός τους.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει επίσης να κατοχυρώσει το εκχύλισμα πατάτας και βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών, κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων, για να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση κλινικών ερευνών.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα