Νέα επίκαιρη μελέτη δίνει ελπίδες σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες, καθώς ένα ειδικό αντίσωμα μειώνει, καθώς φαίνεται, σε σημαντικό βαθμό τους πόνους. Συγκεκριμένα, μετά τη δεύτερη φάση της μελέτης με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, προέκυψε ότι μετά από ενδοφλέβια χορήγηση του αντισώματος ALD403 μειώθηκαν μεν λίγο οι ημέρες ημικρανίας, αλλά από στατιστικής πλευράς το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας της γερμανικής εταιρείας για την ημικρανία και την κεφαλαλγία (DMKG), δρ. Stefanie Förderreuther, σε κοινή ανακοίνωση με τη γερμανική εταιρεία νευρολογίας (DNG). Όμως για να διασφαλιστεί η θεραπεία χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Το πρωτεϊνικό μόριο δυναμώνει τους πόνους

Το αντίσωμα ALD403 δημιουργήθηκε για να μειώσει τη συγκέντρωση του συνδεδεμένου πεπτιδίου με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), ένα πρωτεϊνικό μόριο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια των ημικρανιών και μέσω των αρτηριών του εγκεφάλου δυναμώνει την ένταση του πόνου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην επίκαιρη μελέτη, που δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό στο περιοδικό Lancet, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας David W. Dodick της Mayo Clinic στο Scottsdale της Arizona, συμμετείχαν 163 ασθενείς ηλικίας 18-55 ετών, οι οποίοι υπέφεραν από ημικρανίες 5-14 ημερών, σε συνολικό χρονικό διάστημα 28 ημερών. Οι μισοί από τους ασθενείς έλαβαν τυχαία μια φορά δόση 1.000 mg του αντισώματος ALD403, και οι άλλοι μισοί placebo.

H επίδραση του αντισώματος κρατά περίπου τρείς μήνες. Από την πέμπτη μέχρι την όγδοη εβδομάδα μετά τη χορήγηση, το αντίσωμα αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μείωσε τον αριθμό των ημικρανιών κατά 5,6 έναντι 4,6 του placebo, όπως ανακοίνωσαν η DMKG και η DGN.

Δεν διαπιστώθηκαν παρενέργειες

Η επίκαιρη μελέτη δοκίμασε την ασφάλεια του αντισώματος ALD403. Δεν υπήρξαν διαφορές στις παρενέργειες, στις ζωτικές ενδείξεις ή τις εργαστηριακές τιμές μεταξύ των δυο ομάδων.

O καθηγητής Hans-Christoph Diener, διευθυντής της νευρολογικής πανεπιστημιακής κλινικής του Essen και διευθυντής του δυτικογερμανικού κέντρου κεφαλαλγίας επέστησε παρόλα αυτά την προσοχή στο γεγονός ότι το CGRP εμφανίζεται σε όλα τα όργανα - συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου - σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Για αυτό θα μπορούσε το αντίσωμα ενάντια στο CGRP να προκαλέσει μακροπρόθεσμα παρενέργειες.

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα