Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 6 χρόνια από το 1990, χάρη στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιοπάθεια σε πλούσιες χώρες, καθώς και των καλύτερων ποσοστών επιβίωσης από διάρροια, φυματίωση και ελονοσία, σε φτωχές χώρες.

Σε ανάλυση του Global Burden of Disease (GBD), ερευνητές δήλωσαν ωστόσο ότι ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται σχεδόν παντού στον κόσμο, μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η νότια υποσαχάρια Αφρική. Εκεί οι θάνατοι από HIV/AIDS έχουν αφαιρέσει 5 χρόνια από το προσδόκιμο επιβίωσης, από το 1990.

Ο ερευνητής, καθηγητής Christopher Murray, του University of Washington, δήλωσε ότι η πρόοδος που παρατηρείται έναντι νόσων και τραυματισμών είναι καλή- ακόμα και αξιοσημείωτη- αλλά μπορεί και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Ο Murray δήλωσε ότι η τεράστια αύξηση της συλλογικής δράσης και η χρηματοδότηση για δυνητικά μοιραίες λοιμώδεις νόσους έχουν μεγάλη επίδραση, μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας και παρατείνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.

Ωστόσο, δήλωσε ότι ορισμένες σημαντικές χρόνιες νόσοι έχουν παραμεληθεί και αυξάνονται σε σημασία ως απειλητικές για τη ζωή, όπως η κίρρωση του ήπατος, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος.

Το GBD 2013 δίνει τους πιο ολοκληρωμένους και επίκαιρους υπολογισμούς για τον αριθμό των ετήσιων θανάτων από 240 αίτια, σε 188 χώρες, από το 1990 έως το 2013.

Η τελευταία ανάλυση ανακάλυψε ότι ορισμένες πιο φτωχές χώρες έχουν σημαντικά κέρδη στο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς άνθρωποι στο Νεπάλ, τη Ρουάντα, την Αιθιοπία, το Νίγηρα, τις Μαλδίβες το ανατολικό Τιμόρ και το Ιράν ζουν κατά μέσον όρο 12 χρόνια περισσότερο.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πτώση στους παιδικούς θανάτους, τα τελευταία 23 χρόνια η ελονοσία, η διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις- όπως η πνευμονία- αποτελούν τις 5 κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, προκαλώντας το θάνατο 2 εκατομμυρίων παιδιών μεταξύ ενός και 59 μηνών κάθε χρόνο.

Άλλη μεικτή επιτυχία είναι ότι ενώ οι θάνατοι από HIV/ AIDS παγκοσμίως ακολουθούν πτωτική πορεία κάθε χρόνο από την κορύφωσή τους το 2005, ο HIV/AIDSαποτελεί ακόμα μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου σε 20 από 48 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''The Lancet''.

Πηγές:
''The Lancet''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις