Οι έφηβοι ξεκινούν προσπάθειες για απώλεια βάρους, όχι για να επηρεάσουν τους φίλους τους ή μετά από συμβουλή των γονιών τους αλλά για λόγους υγείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι ο έφηβος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη που έχουν άλλοι άνθρωποι για αυτόν.

Ο Chad Jensen, του Brigham Young University, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι έφηβοι έχουν πιο εσωτερικά κίνητρα. Μια εφαρμογή των ευρημάτων είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τον έφηβο να εστιάσει σε υγιεινές συμπεριφορές για χάρη της υγείας παρά για κοινωνική αποδοχή.

Ο ερευνητής εξέτασε σε βάθος τις πετυχημένες ιστορίες 40 πρώην παχύσαρκων ή υπέρβαρων εφήβων.

Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 15 κιλά και μετακινήθηκαν από την κατηγορία των παχύσαρκων σε αυτή του φυσιολογικού βάρους. Διατήρησαν επίσης το πιο υγιεινό τους βάρος για ένα χρόνο.

Περισσότερο από το 60% περιέγραψε την υγεία του ως το κύριο κίνητρο, ενώ το 43% ανέδειξε ως παράγοντα την αποδοχή από τους φίλους.

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι τόνισαν ότι ήταν δική τους η απόφαση να χάσουν βάρος.

Όπως δήλωσαν, οι γονείς παρείχαν τη μεγαλύτερη βοήθεια αποτελώντας παράδειγμα υγιών συμπεριφορών και παρέχοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές προτάσεις για γεύματα και σνακ.

Υπήρχαν ορισμένες μεταβατικές περίοδοι κατά τις οποίες οι ερευνητές παρατήρησαν ομάδες εφήβων που έχασαν βάρος.
Ο Jensen πρόσθεσε ότι αποτελεί ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τον εαυτό τους οι έφηβοι. Ορισμένοι έφηβοι αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές για να είναι πιο υγιείς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Childhood Obesity.''

 

Πηγές:
''Childhood Obesity.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management