Οι υπολογιστές μπορεί να είναι καλύτεροι στην πρόβλεψη της προσωπικότητάς μας σε σχέση με τους φίλους και την οικογένειά μας, έδειξε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Αναλύοντας τα "likes" στο Facebook, μοντέλο υπολογιστή ‘’διάβασε’’ το χαρακτήρα ενός ανθρώπου (με 5 σημαντικά χαρακτηριστικά) καλύτερα από αδερφούς, μητέρες, ακόμα και ορισμένους συντρόφους.

Η ερευνητική ομάδα του Cambridge αναγνωρίζει ότι η προσωπικότητα είναι πιο πολύπλοκη από αυτό.
Ωστόσο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι υπολογιστές μπορούν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’PNAS’’, υποδεικνύουν ορισμένες ενδιαφέρουσες σχέσεις: οι followers του Dr Who στο Facebook είναι ντροπαλοί, ενώ του Big Brother συντηρητικοί ή συμβατικοί.

Οι ερευνητές του University of Cambridge και του Stanford University είχαν ήδη δηλώσει ότι τα ‘’likes’’ στο Facebook θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για να προβλέπουν προσωπικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων των σεξουαλικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Στη νέα έρευνα, θέλησαν να διαπιστώσουν αν ο άνθρωπος ή το μηχάνημα έχει καλύτερη επίδοση στο να κρίνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα και την προσωπικότητα.

Η Dr Youyou Wu, επεξεργάστηκε τα στοιχεία 70.520 χρηστών του Facebook μέσω συστήματος υπολογιστή το οποίο συνέδεσε τα "likes" με 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας (Ευθύτητα, νευρωτισμό, εξωστρέφεια, επιμέλεια και το να είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος).

Οι χρήστες Facebook συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο προσωπικότητας, ενώ ρωτήθηκαν και οι φίλοι και οι οικογένειές τους σχετικά με το χαρακτήρα των χρηστών.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, συνέκριναν όλα τα αποτελέσματα για να διαπιστώσουν την επίδοση του μοντέλου του υπολογιστή στο να ανακαλύψει το χαρακτήρα του ανθρώπου.

Με αρκετά "likes", οι υπολογιστές ήρθαν πιο κοντά στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου από ότι οι πιο στενοί του φίλοι.
Εστιάζοντας μόνο σε 10 "likes", στο Facebook ο υπολογιστής είναι καλύτερος από ένα συνάδελφο στην αποκρυπτογράφηση του χαρακτήρα. 

Αναλύοντας 70 "likes" ο υπολογιστής ξεπερνά τον φίλο ή το συγκάτοικο.

Με 150 "likes", ξεπερνά ένα μέλος της οικογένειας αλλά όχι ένα σύντροφο. Χρειάζονται 300 ‘’likes’’ για να ταιριάξει το αποτέλεσμα μεταξύ των δυο μερών.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρήστης είχε περίπου 227 "likes" στο προφίλ του αυτά ήταν αρκετά για τον υπολογιστή, δήλωσε η Dr Wu του University of Cambridge.

Ενδεχομένως τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, επειδή οι άνθρωποι είναι γενικά καλοί στο να κρίνουν μια προσωπικότητα.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι άνθρωποι περνούν τώρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, επομένως οι υπολογιστές έχουν στοιχεία που τους βοηθούν.

Οι φίλοι και οι συνάδελφοι μπορεί να μας βλέπουν σε περιορισμένο αριθμό καταστάσεων, επομένως έχουν λιγότερες πληροφορίες για εμάς.

Οι υπολογιστές μπορούν να επεξεργαστούν πολλές σχετικές πληροφορίες για εμάς και έχουν τεράστια ικανότητα αποθήκευσης.

Η κρίση τους γίνεται με σταθερό συστηματικό τρόπο, ενώ στους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει μεροληψία.

 

Πηγές:
‘’PNAS’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα