Κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστούν πριν τα σημάδια απώλειας μνήμης σε ανθρώπους που θα εμφανίσουν στη συνέχεια νόσο του Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Catherine Roe, του Washington University School of Medicine, στο St. Louis, σημειώνει ότι αν αισθάνεστε άγχος, κούραση ή κατάθλιψη δεν θα ανησυχούσε ότι έχετε υποβόσκον Alzheimer, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραπάνω δεν σχετίζονται με υποβόσκουσα διαδικασία Alzheimer.

Εξετάζοντας περισσότερους από 2.400 μεσήλικες ανθρώπους για 7 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι εμφάνισαν άνοια είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη νωρίτερα, σε σχέση με όσους δεν είχαν άνοια.

Άλλα συμπτώματα συμπεριφοράς και διάθεσης, όπως η απάθεια, το άγχος, οι αλλαγές στην όρεξη και η ευερεθιστότητα, εμφανίστηκαν επίσης νωρίτερα σε συμμετέχοντες που στη συνέχεια αντιμετώπισαν συνήθη συμπτώματα άνοιας.

Η Roe εξέτασε στοιχεία συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω που δεν εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης.

Σε διάστημα 7 ετών, περίπου οι μισοί παρέμειναν νοητικά φυσιολογικοί, ενώ οι υπόλοιποι εμφάνισαν απώλεια μνήμης ή νοητικά προβλήματα ενδεικτικά της άνοιας.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων, ποσοστό 30% όσων εμφάνισαν τελικά άνοια είχαν κατάθλιψη μετά από 4 χρόνια συμμετοχής στην έρευνα σε σύγκριση με ποσοστό 15% συμμετεχόντων που δεν είχαν άνοια.

Η Roe σημείωσε ότι η έρευνα δεν αποσαφήνισε ακόμα αν η κατάθλιψη ή άλλες αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά προκύπτουν από τις ίδιες αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην εμφάνιση του Alzheimer ή αν πρόκειται για ψυχική αντίδραση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ενώ η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ αλλαγών στη συμπεριφορά και κινδύνου για νόσο του Alzheimer δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Neurology.''

 

Πηγές:
''Neurology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επένδυση της GSK Ελλάδος στην κλινική έρευνα
H CoViD παραμένει πιο επικίνδυνη από τη γρίπη (μελέτη)
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα