Σε νέα έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν νέα μαλλιά.

Η έρευνα του Sanford-Burnham Medical Research Institute είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη αγωγής με κυτταρική βάση για ανθρώπους με τριχόπτωση.

Ο Alexey Terskikh, του Sanford-Burnham, δήλωσε ότι η νέα μέθοδος που ανέπτυξε για τη δημιουργία νέων κυττάρων ικανών να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τριχών στον άνθρωπο είναι σημαντική βελτίωση έναντι των τρεχουσών μεθόδων. Η συγκεκριμένη μέθοδος με βλαστοκύτταρα έδωσε απεριόριστη πηγή κυττάρων από τον ασθενή για μεταμόσχευση και δεν περιορίστηκε από τη διαθεσιμότητα των θυλάκων.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε πρωτόκολλο που μετέτρεψε ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα δερματικής θηλής.
Είναι μοναδικός πληθυσμός κυττάρων που ρυθμίζουν τη δημιουργία θυλάκων και τον κύκλο ανάπτυξης.

Τα ανθρώπινα κύτταρα δερματικής θηλής μόνα τους δεν είναι κατάλληλα για μεταμοσχεύσεις μαλλιών επειδή δεν μπορούν να αποκτηθούν σε αναγκαίες ποσότητες και επειδή χάνουν γρήγορα την ικανότητά τους να οδηγήσουν σε δημιουργία θυλάκων στο εργαστήριο.

Ο Terskikh δήλωσε ότι σε ενήλικες, κύτταρα δερματικής θηλής δεν μπορούν εύκολα να ενισχυθούν εκτός οργανισμού και χάνουν γρήγορα τις ιδιότητες ανάπτυξης των τριχών. Ανέπτυξε πρωτόκολλο για να οδηγήσει τα πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα δερματικής θηλής και επιβεβαίωσε την ικανότητά τους να οδηγούν σε ανάπτυξη τριχών όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντικούς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του ‘’PLOS One.’’

 

Πηγές:
‘’PLOS One.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;