Νέα έρευνα σε ποντικούς αποκάλυψε ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αγωγή κατά του διαβήτη και υποδεικνύει ότι το εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία στον άνθρωπο.

Ερευνητές του Cornell University, επεξεργάστηκαν στέλεχος γαλακτοβάκιλλου- ανθρώπινο προβιοτικό που βρίσκεται στο έντερο- ώστε να εκκρίνει το πεπτίδιο GLP-1 και στη συνέχεια το χορήγησαν από το στόμα σε διαβητικούς ποντικούς για 90 ημέρες.

Ανακάλυψαν ότι ποντικοί που έλαβαν το προβιοτικό είχαν μέχρι 30% χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επιθηλιακά κύτταρα στο έντερο διαβητικών ποντικών μετατράπηκαν σε κύτταρα που δρούσαν σε μεγάλο βαθμό όπως τα βήτα- κύτταρα του παγκρέατος, που παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εκκρίνουν ινσουλίνη για την ισορροπία των επιπέδων ινσουλίνης σε υγιείς ανθρώπους.

Ο March πρόσθεσε ότι ο χρόνος για τη μείωση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα είναι ο ίδιος με αυτόν στους φυσιολογικούς πoντικούς και ταιριάζει με την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, όπως θα συνέβαινε με πάγκρεας που λειτουργεί φυσιολογικά. Μετατοπίζεται επομένως το κέντρο του ελέγχου γλυκόζης από το πάγκρεας στο άνω τμήμα του εντέρου.

Επίσης, αν και αντικαθιστά την ικανότητα ινσουλίνης σε ποντικούς με διαβήτη, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όταν χορηγήθηκε σε υγιείς ποντικούς. Αν ο ποντικός ρυθμίζει τη γλυκόζη του δεν χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη, δήλωσε ο March.

Μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν υψηλότερες δόσεις, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιτευχθεί ολοκληρωτική θεραπεία, δήλωσε ο John March.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Diabetes.’’

 

Πηγές:
‘’Diabetes.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις