Η χρόνια αυπνία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, κυρίως λόγω καρδιακών προβλημάτων και όχι καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που εμφανίζουν επίμονη αυπνία αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονής σε σχέση με όσους εμφανίζουν διαλείπουσα αυπνία έδειξαν τα ευρήματα.

Ο ερευνητής Sairam Parthasarathy, του University of Arizona College of Medicine, στο Tucson, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι η αυπνία που επέμενε για περισσότερα από 8 χρόνια συνδεόταν με θάνατο, ανεξάρτητα από την επίδραση των υπνωτικών χαπιών, την ευκαιρία για ύπνο και άλλους παράγοντες, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού ενήλικου πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της επίμονης αυπνίας και του θανάτου θα πληροφορήσει σχετικά με την ανάγκη αγωγής τον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, τη λήψη υπνωτικών και την άσκηση, άνθρωποι με επίμονη αυπνία είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους δεν είχαν αυπνία και ότι η θνησιμότητα οφειλόταν σε καρδιαγγειακά αίτια παρά στον καρκίνο.

Η έρευνα επίσης καθόρισε ότι τα επίπεδα ορού της C – αντιδρώσας πρωτεΐνης, ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου για θνησιμότητα, ήταν υψηλότερα σε ανθρώπους με επίμονη αυπνία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα παράπονα για αυπνία σε 1.409 συμμετέχοντες.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1972 και διήρκεσε έως το 2011.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The American Journal of Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’The American Journal of Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας