Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα νέα ορμόνη που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ίαση της παχυσαρκίας χωρίς μεγάλη προσπάθεια στην άσκηση.

Ερευνητές του USC Leonard Davis School of Gerontology, ανακάλυψαν νέα ορμόνη, την "MOTS-c," η οποία καταπολεμά την αύξηση του βάρους που προκαλείται από τη δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και κάνει πιο φυσιολογικό το μεταβολισμό, επιδράσεις που συνήθως συνδέονται με την άσκηση.

Η ορμόνη, κυρίως, στοχεύει μυϊκό ιστό όπου αποκαθιστά την ευαισθησία της ινσουλίνης ισοφαρίζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη που προέρχεται από τη διατροφή και την ηλικία.

Για να ερευνήσουν την επίδραση της MOTS-c, η ερευνητική ομάδα ενέχυσε την ορμόνη σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή υψηλή σε λιπαρά η οποία συνήθως τους παχαίνει και οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ενέσεις όχι μόνο κατέστειλαν και τις 2 επιδράσεις στους ποντικούς, αλλά ανέστρεψαν επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη που εξαρτάται από την ηλικία.

Η MOTS-c είναι μοναδική μεταξύ των ορμονών στο ότι κωδικοποιείται στο DNA των μιτοχονδρίων. Άλλες ορμόνες κωδικοποιούνται στο DNA, στον πυρήνα.

Ο Changhan Lee, του USC Davis, δήλωσε ότι η έρευνα ρίχνει φως στα μιτοχόνδρια και τα τοποθετεί ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία