Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο στο μαστό αυξάνεται σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού.

Η έρευνα, του Wayne State University, υπέδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού ήταν αυξημένος σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας νόσου, ιδιαίτερα σε συγγενείς πρώτου βαθμού, επομένως οι γιατροί θα πρέπει να αναλύουν το οικογενειακό ιστορικό πριν τη θεραπεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο στο μαστό όταν εγγράφηκαν στην έρευνα, αλλά μετά από χρόνια εμφάνισαν, επομένως ανακάλυψαν ότι οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού συνδεόταν με 14% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό στις γυναίκες.

Αντίθετα, οικογένειες με ιστορικό και των 2 ειδών καρκίνου συνδέονταν με 78% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, ενώ οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι στις αφροαμερικανίδες παρά στις λευκές.

Η ερευνήτρια Jennifer L. Beebe-Dimmer, δήλωσε ότι η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό που συνδεόταν με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον προστάτη ήταν μέτρια, ενώ γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό και των 2 ειδών καρκίνου σε συγγενείς πρώτου βαθμού είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Η Dr. Beebe-Dimmer κατέληξε ότι οι γιατροί θα πρέπει να ζητούν το ολοκληρωμένο οικογενειακό ιστορικό όλων των ειδών καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’CANCER’’.

 

Πηγές:
‘’CANCER’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών