Γυναίκες που ως έμβρυα εκτέθηκαν σε καπνό τσιγάρου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.800 γυναίκες με διαβήτη, ηλικίας 44 έως 54 ετών, στην Καλιφόρνια. Ανακάλυψαν ισχυρή σχέση μεταξύ του διαβήτη και του καπνίσματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το κάπνισμα της εγκύου συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε σχέση με το κάπνισμα του πατέρα, δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Michele La Merrill, του University of California, στο Davis.

Η σχέση ίσχυε και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η φυλή ή το βάρος της γυναίκας στον τοκετό ή ο τρέχον Δείκτης Μάζας Σώματος που είχε.

Ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση μεταξύ του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και του διαβήτη στην κόρη προσθέτει ενδείξεις ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν τη γέννηση μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση διαβήτη στην ενήλικο ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, προτείνουν, οι γιατροί να συμβουλεύουν τις έγκυες που καπνίζουν να διακόψουν το κάπνισμα και να αποφύγουν την έκθεση στον καπνό ώστε να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη του παιδιού τους.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Endocrine Society, στο Σαν Ντιέγκο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας [μελέτη]
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη