Επιστήμονες υπέδειξαν ότι ένα φάρμακο που αντιμετωπίζει την παχυσαρκία ελέγχοντας την όρεξη θα μπορούσε επίσης να καταπολεμά τις αγχώδεις διαταραχές.

Η Dr Hsiao-Huei Chen, του University of Ottawa, δήλωσε ότι όχι μόνο ανακάλυψε νέα βιολογική οδό που ρυθμίζει τις 2 παθήσεις αλλά και ότι μπορεί αυτές να αντιμετωπίζονται με το ίδιο φάρμακο.

Η Dr. Chen μελετούσε αρχικά την επίδραση του γονιδίου LMO4 στην ανάπτυξη και αναγέννηση του εγκεφάλου όταν παρατήρησε ότι ποντικοί που δεν έφεραν το γονίδιο σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εμφάνισαν άγχος και παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα, σε συνδυασμό με προηγούμενη, δείχνει ότι ένα ένζυμο, το PTP1B, παίζει σημαντικό ρόλο στη μοριακή οδό που συνδέει το LMO4, το άγχος, την παχυσαρκία και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του οργανισμού.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φάρμακο trodusquemine που καταστέλλει τη δραστηριότητα του PTP1B, ανακάλυψαν ότι το άγχος και η παχυσαρκία μειώθηκαν.

Η νέα μέθοδος αφήνει τον εγκέφαλο να επιδιορθωθεί επαναφέροντας το κατάλληλο επίπεδο του ενζύμου PTP1B, δήλωσε η ερευνήτρια.

Το trodusquemine βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές για την επίδρασή του στον έλεγχο της όρεξης και στην απώλεια βάρους, καθώς και για την πιθανή επίδρασή του στον καρκίνο του μαστού.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με νόσους που συνδέονται με το μεταβολισμό και την παχυσαρκία συχνά εμφανίζουν διαταραχές διάθεσης και άγχος.

Με τη γνώση ότι υπάρχει μια κοινή βιολογική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του άγχους μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν οι 2 παθήσεις ταυτόχρονα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neuron’’.

 

Πηγές:
‘’Neuron’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Iδιαίτερα επικίνδυνα τα νοσοκομειακά μικρόβια
Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία από σχολικά γεύματα
Η Bayer Ελλάς στηρίζει τα νησιά της χώρας μας