Οι αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν τέτοια αυξητική τάση στην εκτροφή ζώων στα οποία χορηγούνται αντιβιοτικά, ώστε να μεγεθύνεται σημαντικά ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σούπερ- μικρόβια, ανθεκτικά στα φάρμακα, προειδοποίησαν σήμερα ερευνητές.

Η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα αναμένεται να αυξηθεί κατά δυο τρίτα παγκοσμίως μεταξύ 2010 και 2030, ενώ διπλασιάζεται σε αναδυόμενους γίγαντες, όπως η Βραζιλία η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Princeton University.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η πρακτική, μας σπρώχνει πιο κοντά στην ώρα που κοινές λοιμώξεις θα μπορούν ενδεχομένως να γίνουν θανατική καταδίκη επειδή δεν ανταποκρίνονται πια στα φάρμακα.

Η κατανάλωση κρέατος, γάλατος και αυγών αυξάνεται γρήγορα σε πολλές αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Οι παραγωγοί βασίζονται σε αντιβιοτικά για να κρατούν μακριά τις νόσους βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο ερευνητής Tim Robinson, του International Livestock Research Institute (ILRI).

Ωστόσο, η συστηματική χρήση χαμηλών δόσεων στα ζώα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες να αναπτυχθούν ανθεκτικά μικρόβια.
Βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα ήδη γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, δήλωσε ο Robinson, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι συγκεκριμένες νόσοι θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους.

Περνώντας στον άνθρωπο μέσω της μόλυνσης των τροφών, της άμεσης επαφής ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα καταστήσουν πιο δύσκολη για τους γιατρούς την αντιμετώπιση βασικών λοιμώξεων ή άλλων νόσων.

Η έρευνα ειδικών του Princeton, του ILRI και του National Institutes of Health, είναι η πρώτη που μετρά την παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών από τα ζώα.

Η Ασία είναι η κύρια περιοχή ανησυχίας, καθώς η ζήτηση για ζωικά προϊόντα αυξάνεται σημαντικά, ενώ οι κανονισμοί για τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα είτε δεν υπάρχουν είτε δεν είναι διαθέσιμοι δημοσίως, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας