Πολλές έρευνες έχουν υποδείξει επικίνδυνες επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν την πρώτη σχέση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και της χαμηλότερης ποιότητας στο σπέρμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Human Reproduction'' ανακάλυψε ότι άντρες που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων σε αυτά, είχαν 49% χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος και 32% χαμηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία σε σχέση με άντρες που κατανάλωναν τα λιγότερα προϊόντα που είχαν φυτοφάρμακα.

Ο ερευνητής, Dr. Jorge Chavarro, του Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι προκάλεσε έκπληξη η σημαντική επίδραση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων στην ποσότητα σπέρματος.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 338 δείγματα σπέρματος από 155 άντρες που προσήλθαν σε κέντρο γονιμότητας σε διάστημα 5 ετών.

Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 18 έως 55 ετών. ‘Οσοι κατανάλωσαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά με υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων είχαν μέση ποσότητα σπερματοζωαρίων 86 εκατομμύρια σε σύγκριση με άντρες που έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες (μέση ποσότητα σπερματοζωαρίων 171 εκατομμύρια).

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά με χαμηλές έως μέτριες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων είχαν υψηλότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία αποδεικνύοντας τα οφέλη της διατροφής που βασίζεται σε φυτιικά προϊόντα.

 

Πηγές:
''Human Reproduction''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"