Αν και οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης προσφέρει οφέλη στην υγεία, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της μακροζωίας.

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεσήλικες ή μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που κάνουν τουλάχιστον λίγη άσκηση υψηλής έντασης η οποία τους προκαλεί εφίδρωση, μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθούν σε μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου μέχρι 13%.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι συστάσεις των γιατρών και οι οδηγίες δημόσιας υγείας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε ορισμένα έντονα είδη άσκησης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 204.000 ανθρώπους, ηλικίας 45 ετών και άνω, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από 6 χρόνια.

Ερευνητές συνέκριναν όσους ακολουθούσαν μέτριας έντασης δραστηριότητες- όπως απαλό κολύμπι, τέννις ή νοικοκυριό- με ανθρώπους που έκαναν έντονη δραστηριότητα, όπως τρέξιμο ή αερόβια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα άσκησης: Όσοι δεν ασκούνταν έντονα, όσοι δήλωσαν ότι μέχρι το 30% της άσκησης ήταν έντονο και όσοι δήλωσαν ότι περισσότερο από το 30% της άσκησης ήταν έντονο.

Το ποσοστό θνησιμότητας για όσους δήλωσαν ότι μέχρι το 30% της σωματικής τους δραστηριότητας ήταν έντονο ήταν 9% χαμηλότερο έναντι όσων ανέφεραν καθόλου έντονη δραστηριότητα. Ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 13% σε όσους δήλωσαν ότι περισσότερο από το 30% της άσκησης ήταν έντονο.

Ο ερευνητής Dr. Klaus Gebel, του James Cook University στο Cairns, δήλωσε ότι τα οφέλη της έντονης δραστηριότητας αφορούσαν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και ήταν ανεξάρτητα από τη συνολική ποσότητα χρόνου που περνούσαν δραστήριοι.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι είτε είναι κάποιος παχύσαρκος είτε όχι και είτε έχει καρδιοπάθεια είτε διαβήτη, αν μπορεί να κάνει έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη μακροζωία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Internal Medicine.’’

Πηγές:
‘’JAMA Internal Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης