Πλήγμα στον ιό του AIDS προκάλεσε πολυεθνική ομάδα ερευνητών. Χορηγώντας ισχυρά “πολυ – αντισώματα”, οι ερευνητές κατόρθωσαν να καταστείλουν σημαντικά το φορτίο του ιού στο αίμα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του HIV.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”. Η θεραπευτική προσέγγιση γίνεται με αξιοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον ιό. Πρόκειται για σπάνιες, αλλά υπαρκτές περιπτώσεις ανθρώπων, ο οργανισμός των οποίων εξουδετερώνει τον ιό όταν αυτός εισέρχεται στο αίμα τους.

Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται “δότες” ανοσοποιητικού. Πώς γίνεται αυτό; Οι επιστήμονες κλωνοποιούν πρωτεΐνες από το ανοσοποιητικό σύστημα των συγκεκριμένων ανθρώπων, τις οποίες χορηγούν – στη συνέχεια – σε πάσχοντες. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα προστεθεί στο “οπλοστάσιο” κατά του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργανισμός όλων των ανθρώπων παράγει τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αλλά σε ποσότητες οι οποίες δεν επαρκούν να καταβάλουν τον HIV. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, ο οργανισμός παρέχει φυσική ανοσία, εξουδετερώνοντας πολλά στελέχη του ιού.

Εφικτή

Η χορήγηση των αποτελεσματικών αυτών πρωτεϊνών, έδειξε ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση του ιού για κάποιο διάστημα, εξουδετερώνοντας την παραγωγή του ιού στο αίμα. Σε ορισμένους ασθενείς, ο χρόνος αυτός διήρκεσε έως και περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι η έγχυση των συγκεκριμένων αντισωμάτων μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στη λοίμωξη από τον HIV. Λόγω της ικανότητας του ιού, ωστόσο, να μεταλλάσσεται γρήγορα, κατόρθωσε να παρακάμψει και αυτή τη θεραπεία, αλλάζοντας προοδευτικά τη μοριακή του δομή.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση της εν λόγω θεραπείας σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα.

Διαφορετική

Ο καθηγητής Michel Nussenzweig, του Πανεπιστημίου Rockefeller της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο BBC ότι η νέα θεραπεία είναι διαφορετική από όσες γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, για δύο λόγους. Ο πρώτος, είναι ότι προέρχεται από άνθρωπο, άρα είναι φυσική. Ο δεύτερος είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να “ταρακουνήσει” το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του πάσχοντα.

Ένα τμήμα του αντισώματος – εξηγεί – θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μία “κόκκινη σημαία”, επισημαίνοντας στο σώμα πού “κρύβεται” ο ιός, ώστε να μπορέσει να τον εξουδετερώσει.

Η ερευνητική προσπάθεια στρέφεται τώρα προς την κατεύθυνση να διερευνηθεί εάν η χορήγησή τους μπορεί να είναι αποτελεσματική στο να θωρακίσει τους ανθρώπους από το να νοσήσουν.
Οι επιστήμονες σημειώνουν, ωστόσο, ότι η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και πως πρέπει να διανυθεί αρκετός δρόμος μέχρι να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Συναρπαστική

Ο καθηγητής Vincent Piguet, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δήλωσε: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη δείχνει, για πρώτη φορά, ότι τα “πολυ – αντισώματα” μπορούν να έχουν θέση στις θεραπείας κατά του HIV”. Περιέγραψε τη θεραπεία ως “σημαντική εξέλιξη στον αγώνα κατά του ιού”, λέγοντας, όμως, ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως το κόστος και η αντοχή του ιού στη θεραπεία.

 

Πηγές:
“Nature”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Χάσμα δικαιωμάτων στη μητρότητα: Άνιση μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών