Η σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά, 6 ημέρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο σε ηλικιωμένους άντρες κατά 40%, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές βάσισαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία σχεδόν 26.000 αντρών.

Η ανάλυση έδειξε ότι λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας δεν συνδεόταν με σημαντική μείωση στον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο.

Περισσότερο από μια ώρα συνδέθηκε με 32 έως 56% χαμηλότερο κίνδυνο.
Λιγότερο από μια ώρα αντίθετα, συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου μεταξύ 23 και 37% για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κάποιος κάνοντας έντονη άσκηση τόσο χαμηλότερος φάνηκε ο κίνδυνος, υποχωρώντας μεταξύ 36 και 49%.

Άντρες που τακτικά ασχολούνταν με μέτρια έως έντονη άσκηση έζησαν 5 χρόνια περισσότερο, κατά μέσον όρο, σε σχέση με όσους ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Η παράμετρος ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια-εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει με την ηλικία είχε μικρή διαφορά στα αποτελέσματα.\

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η επίδραση φάνηκε να είναι το ίδιο καλή για την υγεία όσο η διακοπή του καπνίσματος στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορούν να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα για αιτιατή σχέση. Οι ερευνητές τόνισαν ότι μόνο οι πιο υγιείς συμμετέχοντες στο πρώτο κύμα της έρευνας έλαβαν μέρος στο δεύτερο- που μπορεί ενδεχομένως να μείωσε το γενικό απόλυτο κίνδυνο.

Ωστόσο, οι διαφορές στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των δραστήριων και των μη δραστήριων ήταν σημαντικές, ακόμα και στην ηλικία των 73 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’British Journal of Sports Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’British Journal of Sports Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας