Οι άντρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να εξετάζονται για οστεοπόρωση, παρόλο που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερες συνέπειες από την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες της έρευνας δήλωσαν ότι θα δέχονταν εξέταση για οστεοπόρωση αν τους προσφερόταν. μόνο το 25% των αντρών δήλωσε ότι θα εξεταζόταν.

Οι γυναίκες είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της οστεοπόρωσης, όπως λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D για την ενδυνάμωση των οστών.

Η ερευνήτρια Dr. Irina Dashkova, του North Shore-LIJ Health System, στο New Hyde Park, δήλωσε έκπληκτη σχετικά με το πόση μεγάλη διαφορά ανακάλυψε μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά την οστεοπόρωση.

Δήλωσε ότι το γεγονός ότι η μακροζωία αυξάνεται είναι υπέροχο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άντρες υποστούν κάταγμα η θνησιμότητά τους είναι υψηλότερη από αυτή των γυναικών και ότι σοβαρές ιατρικές συνέπειες και η απώλεια της αυτονομίας είναι πιο έντονες στους άντρες.

Η Dashkova δήλωσε ότι στο περιβάλλον μας έχουμε την αίσθηση ότι η οστεοπόρωση είναι γυναικείο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και σύντομα.

Ορισμένα προβλήματα υγείας και φάρμακα που ενισχύουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης είναι συγκεκριμένα για τους άντρες, όπως ορισμένα φάρμακα κατά του καρκίνου στον προστάτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Dr. Gisele Wolf-Klein, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι γιατροί δεν σκέφτονται να εξετάζουν τους άντρες. Μόνο όταν ηλικιωμένοι άντρες πέσουν και υποστούν κάταγμα ισχίου σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να πρέπει να γίνει κάτι για να προληφθεί το κάταγμα και του άλλου ισχίου.

Δεν είναι μόνο η κοινωνία γενικά, που δεν έχει επίγνωση του προβλήματος της οστεοπόρωσης στους άντρες, αλλά και ότι οι άντρες δεν αναζητούν εξέταση και διάγνωση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο American Geriatrics Society στην Ουάσιγκτον.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%