Η κατανάλωση περισσότερων των 5 εσπρέσο την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να βλάψει την υγεία, σύμφωνα με το European Food Safety Authority.

Καρδιακά προβλήματα, αυπνία και κρίσεις πανικού συνδέθηκαν με υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.
Ο EFSA δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από τα ασφαλή επίπεδα, καθώς δεν γνωρίζουν όλες τις διαφορετικές πηγές καφεΐνης. Τσάι, καφές, αναψυκτικά, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά είναι συνήθεις πηγές καφεΐνης.

Τα ασφαλή όρια για παιδιά και εγκύους είναι πολύ χαμηλότερα.

Ο EFSA αξιολόγησε όλες τις ενδείξεις για να καθορίσει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης. Στην έκθεσή του αναφέρει ότι 400mg την ημέρα σε υγιείς ενήλικες δεν έχουν συνέπειες στην υγεία.

Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με συμβουλές που υπάρχουν σε πολλές χώρες αλλά ο EFSA προειδοποιεί ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν μεγάλες ποσότητες.

Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων στη Δανία, το 17% στην Ολλανδία και το 14% στη Γερμανία καταναλώνουν περισσότερα από 400mg.

Εκπρόσωπος του EFSA δήλωσε ότι αν φάτε μια σκούρα σοκολάτα στις 11:00, πιείτε έναν εσπρέσο με το γεύμα, ένα τσάι στις 16:00 και βότκα-ενεργειακό ποτό το βράδυ, έχετε καταναλώσει πολλή καφεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα κύρια θέματα υγείας που αναφέρθηκαν ήταν ταχυπαλμία, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, τρέμουλο, νευρικότητα, αυπνία και κρίσεις πανικού.

Το όριο είναι 200mg την ημέρα στις εγκύους λόγω της επίπτωσης στο έμβρυο.

Στην έκθεση υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα για τα παιδιά.

Ο EFSA συνιστά 3mg την ημέρα για κάθε κιλό βάρους του παιδιού.

Ανακάλυψε επίσης ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος ως αποτέλεσμα του συνδυασμού καφεΐνης και αλκοόλ.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο