Οι τραυματισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας σε ασθενείς με ψωρίαση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 1995 και 2013, τα οποία αφορούσαν περισσότερους από 70.000 ασθενείς με ψωρίαση. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν περισσότεροι από 15.000, που υπέστησαν τραυματισμό. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα διαγνώστηκαν περισσότερα από 1.000 περιστατικά ψωριασικής αρθρίτιδας.

Το ποσοστό ψωριασικών ασθενών ήταν 30 ανά 10.000 άτομα- έτη σε όσους είχαν υποστεί τραυματισμό. Σε ανθρώπους χωρίς τραυματισμό, το ποσοστό ψωριασικής αρθρίτιδας ήταν 22 ανά 10.000 άτομα- έτη.

Ο αυξημένος κίνδυνος ψωριασικής αρθρίτιδας που συνδεόταν με τραυματισμό ήταν ακόμα μεγαλύτερος όταν αυτός αφορούσε οστά ή / και αρθρώσεις.

Αν και η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ της ψωριασικής αρθρίτιδας και του τραυματισμού δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του European League Against Rheumatism, στη Ρώμη.

Ο ερευνητής Thorvardur Love, του Landspitali University Hospital, στην Ισλανδία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω ερευνών στους πολύπλοκους παράγοντες που οδηγούν σε ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να βρεθεί τρόπος αλλαγής του κινδύνου όταν αυτοί κατανοηθούν πλήρως.

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα