Οι κεφαλιές και το ποδόσφαιρο γενικότερα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διάσεισης.

Η διάσειση είναι ένα είδος τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από ένα χτύπημα ή τράνταγμα στο κεφάλι, διαταράσσοντας τις συνήθεις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics έχει αποκαλύψει το ποδόσφαιρο μπορεί πλέον να αποτελέσει κίνδυνο για τα παιδιά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συνέλεξαν από το 2005 έως το 2014 επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο των ΗΠΑ, οι οποίοι προσπάθησαν να προσδιορίσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στο ποδόσφαιρο, οι οποίες “ενοχοποιούνται” για πρόκληση διάσεισης.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι η πιθανότητα να υποστούν διάσειση τα αγόρια που έπαιζαν ποδόσφαιρο ήταν 2,78 ανά 10.000 και στα κορίτσια 4,5 ανά 10.000.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι για τα αγόρια (68,8%) και τα κορίτσια (51,3%), κινδυνεύει περισσότερο ο παίκτης που έχει επαφή με τη μπάλα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία επικεφαλίδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διάσεισης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Σχολεία

Ανησυχία προκαλεί η αναφορά ότι μία παρόμοια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι, έδειξε ότι στα περισσότερα σχολεία, οι παίκτες συνεχίζουν να παίζουν ακόμη και όταν εμφανίζουν συμπτώματα της διάσεισης!

Πρόκειται για έναν τραυματισμό με σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον, καθώς άλλη μελέτη έχει καταδείξει πως παιδιά που ξεκινούν το ποδόσφαιρο πριν την ηλικία των 12 ετών, είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη μνήμη αργότερα ως ενήλικες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]