Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία.

Τώρα υπάρχει ελπίδα: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Λονδίνο ότι συστήνει το Mosquirix ως το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας παγκοσμίως. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα πριν από την έγκριση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαιρέτισε την απόφαση ως «ένα σημαντικό ορόσημο».

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε από το 2009 σε μια μεγάλη μελέτη σε συνολικά επτά αφρικανικές χώρες. Σχεδόν 9.000 βρέφη ηλικίας 5 - 17 μηνών και περίπου 6.500 βρέφη ηλικίας 6 - 12 εβδομάδων χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Έλαβαν τέσσερις εμβολιασμούς - ανάλογα με την ομάδα - είτε με σταθερό Mosquirix, ή πρώτα Mosquirix και κατά την ανανέωση με ουσία ελέγχου είτε μόνο την ουσία ελέγχου.

Αποτέλεσμα: Τα παιδιά που έλαβαν τέσσερις δόσεις Mosquirix, νόσησαν πολύ σπάνια από ελονοσία σε χρονική περίοδο από τρία έως τέσσερα χρόνια. H προστασία από τον εμβολιασμό ήταν 26 - 36 τοις εκατό, ανέφερε ο Peter Kremsner από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen, ο οποίος ηγείται της μελέτης στην Gabun.

Αν και αυτό δεν είναι απολύτως ικανοποιητικό αποτέλεσμα , εντούτοις είναι το καλύτερο μετά από 100 χρόνια έρευνας. Μέχρι στιγμής υπήρξε μηδενικό αποτέλεσμα ή ακόμη και επιζήμια επίδραση από άλλα εμβόλια.

Πηγές:
'Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]