Επιστήμονες από το University of Exeter και το Basque Centre for Cognition, Brain and Language ζήτησαν από εθελοντές να θυμηθούν μία σειρά από άγνωστες λέξεις αμέσως μόλις τις άκουσαν και στη συνέχεια είτε έπειτα από 12 ώρες ξαγρυπνίας είτε μετά από 12 ώρες ύπνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cortex», έδειξε ότι η βασική διαφορά δεν ήταν στο πόσες λέξεις θυμόντουσαν οι συμμετέχοντες μετά την ξαγρυπνία και μετά τον ύπνο, αλλά στο πόσες θυμόντουσαν αμέσως μόλις τις άκουσαν και όταν ξύπνησαν.

Στην πραγματικότητα, μετά τον ύπνο θυμόντουσαν σχεδόν διπλάσιες λέξεις απ’ όσες αμέσως μόλις τις άκουσαν, επομένως με τον ύπνο ανακλήθηκαν στη μνήμη τους αναμνήσεις που ήταν πολύ αδύναμες για να τις θυμηθούν πριν ξεκουραστεί ο εγκέφαλός τους.

«Ο ύπνος σχεδόν διπλασίασε τις πιθανότητες ανάκλησης στη μνήμη εντελώς νέων πληροφοριών» δήλωσε ο πειραματικός ψυχολόγος Nicolas Dumay, επικεφαλής της νέας έρευνας.

«Η μεταϋπνική διέγερση της προσβασιμότητας της μνήμης μπορεί να υποδηλώνει ότι μερικές αναμνήσεις ενισχύονται στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος επαναλαμβάνει ενεργά τις πληροφορίες που έκκρινε ως σημαντικές στη διάρκεια της ημέρας, για να τις επεξεργαστεί και να τις αποθηκεύσει».

Πηγές:
Cortex

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας