Η κύρια λειτουργία τους είναι η αποτοξίνωση του αίματος, απομακρύνοντας συνεχώς τα άχρηστα στοιχεία από αυτό και διασφαλίζοντας ότι αυτά τα απόβλητα απομακρύνονται από το σώμα κατά την ούρηση. Λοιμώξεις ή πέτρες μπορούν να βλάψουν σοβαρά τη λειτουργία των νεφρών και μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο, αύξηση του σωματικού βάρους από κατακράτηση υγρών και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που η φροντίδα των νεφρών είναι τόσο σημαντική. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές καθημερινές συνήθειες που κάνουμε και δεν σκεφτόμαστε ότι με την πάροδο του χρόνου μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία των νεφρών μας και ως εκ τούτου την υγεία ολόκληρο του σώματός μας.

Χρόνια αφυδάτωση

Η χρόνια αφυδάτωση, δηλαδή το έλλειψη αρκετού νερού κάθε μέρα για πολλές ημέρες, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τα νεφρά μας. Αυτό συμβαίνει διότι τα νεφρά χρειάζονται άφθονο νερό για να καθαρίσουν και να αφαιρέσουν τις ακαθαρσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή λοιμώξεις. Η κατανάλωση υγρών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προωθήσουμε την καλή λειτουργία των νεφρών.

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Λίγο νάτριο είναι καλό καθώς το σώμα το χρειάζεται όπως χρειάζεται και ασβέστιο και κάλιο. Ωστόσο, η δυτική διατροφή  έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αυτή η υπερβολική κατανάλωση νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη με την πάροδο του χρόνου.

Καθυστέρηση της ούρησης

Μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης ημέρας να κάνουμε διάλλειμα για να ουρήσουμε. Ωστόσο οι άνθρωποι που καθυστερούν το «κάλεσμα της φύσης» το κάνουν με δική τους ευθύνη. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει πίεση, να αποδυναμώσει την ουροδόχο κύστη, και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και πετρών.

Υψηλή κατανάλωση ζάχαρης

Το νάτριο δεν είναι το μόνο πράγμα που είναι κακό για τα νεφρά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης, και ιδιαίτερα όσοι καταναλώνουν πολλά ζαχαρούχα ποτά κάθε μέρα, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν πρωτεΐνη στα ούρα τους, σημάδι ότι τα νεφρά καταστρέφονται.

Διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά

Η δυτική διατροφή, με τις επεξεργασμένες τροφές και τα fast foods, είναι σαφώς φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι πολλές ελλείψεις σε βιταμίνες ή ανόργανα άλατα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις λοιμώξεις των νεφρών πιο πιθανές.

Υπερβολική κατανάλωση κρέατος

Ένα άλλο πρόβλημα με τη δυτική διατροφή είναι ότι είναι πολύ πλούσια σε κρέας και ειδικότερα σε κόκκινο κρέας. Μια διατροφή με εξαιρετικά υψηλή ζωική πρωτεΐνη αναγκάζει τα νεφρά να εργαστούν σκληρότερα, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική δυσλειτουργία και τελικά σε ανεπάρκεια.

Η καλή είδηση είναι ότι όλοι οι παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω είναι τροποποιήσιμοι. Δηλαδή, οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο και μπορούν να τους μεταβάλουν προς έναν τρόπο ζωής που θα προωθήσει και θα στηρίξει την υγεία των νεφρών.

Πηγές:
http://www.naturalnews.com/050675_renal_health_kidney_stones.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή