Νέα έρευνα έδειξε πώς μια εξωσκελετική ρομποτική συσκευή βοήθησε έναν παράλυτο άντρα να κινεί τα πόδια του.

Ερευνητική ομάδα του UCLA ανέφερε ότι ο 39χρονος άντρας, που ήταν εντελώς παράλυτος για 4 χρόνια, μπόρεσε να ελέγξει τους μύες των ποδιών και να κάνει χιλιάδες βήματα με εξωσκελετική ρομποτική συσκευή σε 5 ημέρες εκπαίδευσης και για 2 εβδομάδες μετά.

Είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος με χρόνια ολοκληρωτική παράλυση έχει ανακτήσει αρκετό έλεγχο ώστε να εργάζεται με ρομποτική συσκευή που έχει σχεδιαστεί να ενισχύει την κινητικότητα.

Εκτός από τη ρομποτική συσκευή, ο άντρας βοηθήθηκε από νέα μη παρεμβατική τεχνική διέγερσης της σπονδυλικής στήλης που δεν χρειάζεται εγχείρηση.

Η κίνηση των ποδιών του οδήγησε επίσης σε άλλα οφέλη στην υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία και μυϊκό τόνο.
Η νέα μέθοδος συνδυάζει βιονική στολή που δουλεύει με μπαταρία και επιτρέπει την κίνηση των ποδιών με μη παρεμβατική τεχνική που οι ίδιοι ερευνητές είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει για να επιτρέψουν σε ανθρώπους που ήταν εντελώς παράλυτοι να κινούν τα πόδια τους με ρυθμική κίνηση.

Οι ερευνητές δεν αποκαλούν το επίτευγμα ‘’περπάτημα’’ επειδή κανένας παράλυτος δεν έχει περπατήσει ανεξάρτητα, χωρίς ρομποτική συσκευή και ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης.

Ο ερευνητής, V. Reggie Edgerton, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να κάνουν οι ερευνητές ανθρώπους με ολοκληρωτική παράλυση να περπατήσουν εντελώς ανεξάρτητα, αλλά ακόμη και αν δεν το καταφέρουν, το γεγονός ότι μπορούν να βοηθηθούν στο περπάτημα θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη γενική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί από την IEEE Engineering in Medicine and Biology Society.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας