Δεν βλάπτουν όλα τα τρανς λιπαρά τον οργανισμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι χαμηλά επίπεδα τρανς λιπαρών οξέων μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία όσο εκτιμάτο προηγουμένως, ακόμη και αν είναι βιομηχανοποιημένα, ενώ μπορεί ενδεχομένως να είναι και ωφέλιμα αν υπάρχουν φυσιολογικά στις τροφές, όπως στα γαλακτοκομικά και στα προϊόντα κρέατος.

Τα βιομηχανοποιημένα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε κατεργασμένες τροφές, όπως κέικ, μπισκότα και πίτες.

Ο Marcus Kleber, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις τρανς λιπαρών στη μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL αλλά και με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, όπως και μειωμένων τριγλυκεριδίων και μικρότερης αντίστασης στην ινσουλίνη- επομένως με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πρόσθεσε ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη ότι τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται φυσιολογικά σε τρόφιμα συνδέονταν με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο και αυτό πρόκυπτε κυρίως από τον χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Heart Journal.’’

 

Πηγές:
‘’European Heart Journal.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας