Παράλυτος ανέκτησε μέρος του ελέγχου στα πόδια χρησιμοποιώντας συσκευή που ‘’διαβάζει τη σκέψη’’, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Ερευνητές του University of California- Irvine, χρησιμοποίησαν διεπαφή εγκεφάλου- υπολογιστή για να ξεπεράσουν τη βλάβη που είχε υποστεί άντρας ο οποίος ήταν παράλυτος 5 χρόνια.

Η αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neuroengineering and Rehabilitation, έδειξε ότι ο ασθενής μπορούσε να περπατήσει σχεδόν 4 μέτρα με υποστήριξη.

Τα εγκεφαλικά κύματα μεταφράστηκαν από υπολογιστή ο οποίος στη συνέχεια έλεγξε την ηλεκτρική διέγερση των μυών των ποδιών του ασθενούς.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η διατήρηση της ισορροπίας είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί.

Ο ασθενής φόρεσε κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να διαβαστεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η αρχική του εκπαίδευση ήταν να ελέγχει εικονικό άνθρωπο ή άβαταρ σε παιχνίδι στον υπολογιστή.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια στους μύες των ποδιών του ασθενούς και αυτός άρχισε εκπαίδευση για να κινεί τα πόδια του.

Όταν σκεφτόταν ότι περπατά, οι μυς κινούσαν εναλλάξ το δεξί και το αριστερό πόδι μέχρι να σταματήσει να σκέφτεται ότι περπατά.
Ο ερευνητής Dr An Do, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε το περπάτημα με έλεγχο του εγκεφάλου μετά από ολοκληρωτικό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Πρόσθεσε ότι το μη παρεμβατικό σύστημα διέγερσης των μυών αποτελεί υποσχόμενη μέθοδο.

 

Πηγές:
Journal of Neuroengineering and Rehabilitation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα