Καθώς πολλοί άνθρωποι ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, φαίνεται πως οποιοδήποτε είδος κίνησης μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''American Journal of Preventive Medicine'', υποδεικνύει ότι οι νευρικές κινήσεις που παραδοσιακά δεν θεωρούνται αποδεκτές σε ορισμένους κύκλους, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε όσους κάθονται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ερευνητές του Leeds University και του University College London, ενισχύουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η καθιστική ζωή είναι βλαβερή για την υγεία, ακόμα και αν κάποιος είναι σωματικά δραστήριος εκτός δουλειάς.

Το διάστημα 1999-2002, η ερευνητική ομάδα κάλεσε 12.778 γυναίκες ηλικίας 37-78 ετών να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με συμπεριφορές υγείας, διατροφής, καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ, άσκησης, νευρικών κινήσεων, καθώς και για ύπαρξη χρόνιων νόσων.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν σχετικά με τη θνησιμότητα για 12 χρόνια και υπολογίστηκε ο σχετικός κίνδυνος θνησιμότητας σε ομάδες με πολύ (έναντι χαμηλού) και μέτριο (έναντι χαμηλού) χρόνο καθισιού.

Σε γυναίκες που κάθονταν για μεγάλο διάστημα αλλά θεωρούσαν ότι έκαναν σε μέτριο ή μεγάλο βαθμό νευρικές κινήσεις δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας ως αποτέλεσμα του καθισιού. Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται μόνο στην περίπτωση όσων έκαναν νευρικές κινήσεις πολύ περιστασιακά.

Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές αναρωτιούνται αν οι νευρικές κινήσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση της επίπτωσης του καθισιού για μεγάλο διάστημα.

Αν και οι συμβουλές για σταμάτημα των νευρικών κινήσεων μας θυμίζουν τους δασκάλους, τους γονείς και τους παππούδες μας, η ερευνήτρια, καθηγήτρια Janet Cade, του University of Leeds, υποδεικνύει ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήσεις σχετικά με το αν οι αρνητικοί συσχετισμοί με τις νευρικές κινήσεις- όπως η έλλειψη συγκέντρωσης ή η αγένεια- θα συνεχίζονταν -αν τέτοιες απλές κινήσεις είναι ωφέλιμες για την υγεία.

Πηγές:
''American Journal of Preventive Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία