Σουηδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους φαίνεται πως στηρίζει τη θεωρία ότι το ύψος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συνδέονται.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και στο δέρμα, μεταξύ άλλων καρκίνων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε επιπλέον 10 εκ. ύψους, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άντρες.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα δεν έλαβε υπόψη πολλούς παράγοντες κινδύνου και ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ του ύψους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αν και δεν είναι σαφής η αιτία.

Σε προκαταρτική έκθεση για την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Society for Paediatric Endocrinology, ερευνητές του Karolinska Institute περιγράφουν πώς παρακολούθησαν μεγάλη ομάδα ενηλίκων για περισσότερα από 50 χρόνια.

Οι πιο ψηλές γυναίκες είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, ενώ οι ψηλότεροι άντρες και γυναίκες αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος κατά 30%.

Τα αρχικά ευρήματα είναι παρόμοια σε μέγεθος με αυτά που ανακάλυψαν άλλες έρευνες.

Η ερευνήτρια Dr Emelie Benyi, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που ίσως οδηγήσουν στην ανάπτυξη αγωγών.

Πρόσθεσε ότι καθώς η αιτία του καρκίνου είναι πολυπαραγοντική, είναι δύσκολο να προβλέψουμε την επίδραση των αποτελεσμάτων στον κίνδυνο καρκίνου σε ατομικό επίπεδο.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]