Μπορεί η άσκηση να αντικατασταθεί από ένα χάπι; Επισκόπηση των προσπαθειών στον τομέα, που δημοσιεύτηκε στο Trends in Pharmacological Sciences, ερευνά αν τέτοια χάπια μπορούν να πετύχουν τη δυνητική θεραπευτική τους επίδραση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι επιστήμονες για την άσκηση, μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να αναπτύξουν χάπια άσκησης που θα μπορούσαν να μιμηθούν τουλάχιστον ορισμένα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στον οργανισμό.

Ο ερευνητής Ismail Laher, του University of British Columbia στο Βανκούβερ, δήλωσε ότι έχουμε αναγνωρίσει την ανάγκη για χάπια άσκησης και ότι αυτός είναι εφικτός στόχος με βάση τη βελτίωση της κατανόησης των μοριακών στόχων της άσκησης.
Αρκετά εργαστήρια αναπτύσσουν χάπια άσκησης, που στο αρχικό στάδιο δοκιμάζονται σε ζώα, με πρωταρχικό στόχο τη μυϊκή απόδοση και τη βελτίωση της ισχύος και της χρήσης ενέργειας. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης είναι περισσότερα από την επίδραση, μόνο, στους μύες.

Ο Laher δήλωσε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλές άλλες εμπειρίες επιβράβευσης από την άσκηση, όπως βελτιωμένη νοητική λειτουργία, ισχυρά οστά και βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι τα χάπια άσκησης θα μπορέσουν πλήρως να αντικαταστήσουν την άσκηση-τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Η επισκόπηση αναφέρει ότι ενώ τα χάπια άσκησης θα μπορούσαν να παρέχουν ορισμένα οφέλη για ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για αυτούς που δεν μπορούν να ασκηθούν για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, ένα χάπι για ανθρώπους με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη θα μπορούσε να είναι πολύ ελκυστικό δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς λόγω της παράλυσης.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι παρενέργειες των υποψηφίων χαπιών άσκησης και για να καθοριστεί η επιθυμητή δόση και η δυνατότητα καλής χρήσης τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είμαστε στα αρχικά στάδια του νέου συναρπαστικού τομέα.

 

Πηγές:
Trends in Pharmacological Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα