Με την ανακάλυψη 2 γονιδίων που οδηγούν σε παχυσαρκία, ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη χαπιού που θα την καταπολεμά.

Επιστήμονες του Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST), ανέλυσαν τις αιτίες της παχυσαρκίας σε γενετικό επίπεδο και ανακάλυψαν έναν από τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αποθήκευση και την καύση λίπους.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ποντικοί με έλλειψη 2 γονιδίων, του Cnot7 και του Tob, παρέμειναν λεπτοί, ακόμα και μετά από διατροφή υψηλή σε λιπαρά.

Επιστήμονες εξέτασαν το λιπώδη ιστό των ποντικών και ανακάλυψαν ότι το μυστικό της λεπτής περιμέτρου μέσης βρισκόταν στην αυξημένη έκφραση άλλου γονιδίου, που ονομάζεται Ucp1.

Το Ucp1 βοηθά στη μείωση αποθεμάτων λίπους μετατρέποντας το λίπος που αποθηκεύεται σε λιπώδη κύτταρα σε ζέστη. Είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι όπως και οι παχύσαρκοι ποντικοί έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις Ucp1 στα λιπώδη κύτταρά τους, επομένως έχουν την τάση να αποθηκεύουν λίπος αντί να το καίνε.

Ο ερευνητής Takahashi Akinori, δήλωσε ότι οι ερευνητές επιθυμούν να καταστείλουν την οδό που συγκρατεί τη μετατροπή του λίπους σε ζέστη. Αν μπορέσουν να ενισχύσουν την καύση λίπους θα μπορούν να έχουν κλινικές εφαρμογές όπως παραγωγή φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα