Η επίδοση των παιδιών στο σχολείο είναι χειρότερη όταν οι γονείς τους πάσχουν από κατάθλιψη, αναφέρει έρευνα από τη Σουηδία.
Η έρευνα ανακάλυψε αρνητική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης των γονέων και της σχολικής επίδοσης του παιδιού, δήλωσε ο ερευνητής Brian Lee, του Drexel University School of Public Health στη Φιλαδέλφεια.

Ο Lee, σημειώνει στο περιοδικό JAMA Psychiatry, ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι παιδιά με γονείς που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα, όπως και άλλα ψυχικά προβλήματα. Ωστόσο, λίγες έρευνες έχουν εστιάσει στη σχολική επίδοση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία περισσότερων των 1,1 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1984 και 1994.

Ποσοστό 3% των μητέρων και περίπου 2% των πατέρων διαγνώστηκαν με κατάθλιψη πριν τα παιδιά τους τελειώσουν την τελευταία χρονιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που στη Σουηδία είναι περίπου στην ηλικία των 16.

Γενικά, όταν οι γονείς διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια που τα τέκνα τους ήταν παιδιά, οι βαθμοί των παιδιών υπέφεραν. Η κατάθλιψη της μητέρας φάνηκε να επηρεάζει τις κόρες περισσότερο από τους γιους.

Ο Lee χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ γονεϊκής κατάθλιψης και επίδοσης στο σχολείο ως μέτρια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να έχει υποεκτιμηθεί στον πληθυσμό. Επίσης δεν μπορούν να πουν αν η σχέση που παρατηρήθηκε είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας