Εκτός από αναμνήσεις, επιστρέφοντας από διακοπές υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποιος να γυρίσει και με επιπλέον σωματικό βάρος, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα εστίασε σε 122 Αμερικανούς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, που πήγαν διακοπές (1 έως 3 εβδομάδες) μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου.

Ποσοστό 61% αύξησε το βάρος του ενώ ήταν σε διακοπές, με μέση αύξηση 317 γραμμάρια. Το συγκεκριμένο βάρος έτεινε να διατηρείται μετά την επιστροφή στο σπίτι. Ορισμένοι αύξησαν το βάρος τους μέχρι 3 κιλά, ενώ άλλοι έχασαν βάρος.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αύξησης βάρους ήταν η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, ιδιαίτερα από το αλκοόλ.
Ο μέσος αριθμός ποτών αυξήθηκε από 8 την εβδομάδα πριν τις διακοπές σε 16, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον ερευνητή Jamie Cooper, του University of Georgia.
Αν κάποιος αυξάνει το βάρος του κατά μισό ή ένα κιλό τον χρόνο και το αυξάνει κατά τα τρία τέταρτα αυτού σε διάρκεια 1-3 εβδομάδων, τότε είναι σημαντική αύξηση, σε μικρό διάστημα. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η έρευνα στηρίζει τη θεωρία της υφέρπουσας παχυσαρκίας.

Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι αν δεν είναι σχολαστικοί με το ζύγισμα πριν και μετά τις διακοπές, συνήθως δεν προσέχουν κατά μισό κιλό περισσότερο βάρος. Δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει αυτό, επομένως δεν χάνουν βάρος μετά τις διακοπές.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Physiology and Behavior.

 

Πηγές:
Physiology and Behavior.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’