Παιδιά και έφηβοι που γίνονται ή παραμένουν παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως γρήγορα να αντιμετωπίσουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον επειδή η υπέρταση στα παιδιά που από υπέρβαρα έγιναν παχύσαρκα ή σε αυτά που παρέμειναν παχύσαρκα εμφανίστηκε σε μικρό διάστημα. Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια.

Η ερευνήτρια Emily Parker, του HealthPartners Institute for Education and Research in Bloomington, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία έγκαιρης ανάπτυξης και εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 100.000 παιδιών και εφήβων που καταγράφηκαν μεταξύ 2007 και 2011. Η ηλικία των παιδιών κυμαινόταν μεταξύ 3 και 17 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευναςη ποσοστό 0,3% των παιδιών και των εφήβων εμφάνισε υπέρταση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών, που από υπέρβαρα έγιναν παχύσαρκα, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης. Σε παιδιά 12 έως 17 ετών οι πιθανότητες υπέρτασης υπερτριπλασιάστηκαν.
Όταν οι ερευνητές εστίασαν στη διαφορά μεταξύ παιδιών που ήταν παχύσαρκα και πολύ παχύσαρκα ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος υπέρτασης διπλασιαζόταν για τα παχύσαρκα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξανόταν πάνω από 4 φορές για τα παιδιά που ήταν πολύ παχύσαρκα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Pediatrics.

 

 

 

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD