Η κατάθλιψη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα-εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή ή θάνατο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς κινδύνους ενός ασθενούς στο ίδιο επίπεδο με αυτούς ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ βραχυπρόθεσμη κατάθλιψη.

Η Heidi May, του Intermountain Medical Center Heart Institute στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως κατάλληλη αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη φαίνεται ότι βελτιώνει τον κίνδυνο να έχει κάποιος φτωχή καρδιακή υγεία.

Πρόσθεσε ότι με τη βοήθεια προηγούμενων ερευνών γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει το μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά η γνώση ότι η μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης περιορίζει τον κίνδυνο καρδιόπαθειας βραχυπρόθεσμα, μπορεί να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς να είναι πιο αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η May δήλωσε ότι το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι αν η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών αυξάνει σημαντικά.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε πληροφορίες από 7.550 συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν τουλάχιστον 2 ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη σε διάστημα 2 ετών.

Κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ως εξής: Δεν είχαν ποτέ κατάθλιψη, δεν είχαν πια κατάθλιψή, παρέμεναν με κατάθλιψη ή εμφάνισαν κατάθλιψη.

Μετά την ολοκλήρωση των ερωτηματολογίων οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί αν είχαν σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι το 4,6% των ασθενών που δεν είχαν πια κατάθλιψη είχαν παρόμοια εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών επιπλοκών με αυτούς που δεν είχαν καθόλου κατάθλιψη (94,8%).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αλλαγές στα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί επίσης ενδεχομένως να προκαλούν άμεσες αλλαγές στον οργανισμό, που με τη σειρά τους προκαλούν σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Χρειάζονται μελλοντικές έρευνες για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις.

 

Πηγές:
American College of Cardiology Scientific Sessions.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο