Πολύ ακριβά πληρώνει ο Έλληνας τρεις κακές του συνήθειες -και συγκεκριμένα το «πρόχειρο φαγητό», την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτές ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων που αναγκάζεται να κάνει ο Έλληνας για την αντιμετώπισή των ασθενειών που αυτές προκαλούν, όπως επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι πολλές και σοβαρές, όπως οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η οστεοαρθρίτιδα ή τα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και οι ψυχολογικές διαταραχές. Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καθώς ένα στα δύο Ελληνόπουλα, ηλικίας 10-12 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ το 30% είναι επιπλέον υπέρβαρο. Εκτός από τους ανήλικους, υψηλά ποσοστά εμφανίζονται και στους ενήλικες. Το 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και το 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι.

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί και η κατάχρηση αλκοόλ. Το τελευταίο μπορεί να επιδεινώσει πάνω από 180 ασθένειες ή ακόμη και να τις προκαλέσει. Οι αυξημένες δόσεις οινοπνεύματος επηρεάζουν την ψυχολογία, ενώ η υπερβολική κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα- μεταξύ άλλων- κίρρωση του ήπατος, έλκος, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του στόματος.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών, φθάνοντας το 38% έναντι 26% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει υπολογισθεί, ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται κατά 5 ως 8 χρόνια και ότι χάνονται κατά μέσο όρο 5,5 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που καπνίζεται, δηλαδή περίπου όσο και ο χρόνος καπνίσματος του τσιγάρου. Στην Ελλάδα, η οφειλόμενη στο κάπνισμα θνησιμότητα φτάνει το 19,3%, ενώ το ποσοστό των χαμένων ετών ζωής το 12,9%. Το κάπνισμα θεωρείται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους και συχνότερους παράγοντες που ενέχονται στην ανάπτυξη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο και αυξανόμενης συχνότητας αιτία θανάτου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας