Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει πολύ σύντομα και το ποσοστό παχυσαρκίας αυξάνεται διαρκώς, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα των «γρήγορων» διαιτών, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι επιθυμούν να φτάσουν στο επιθυμητό για αυτούς βάρος, άμεσα!

Το δέλεαρ για ένα πολύ γρήγορο αδυνάτισμα είναι σίγουρα μεγάλο για πολλούς, όμως η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό μενού θα οδηγήσει στην κακή λειτουργία του οργανισμού. Η βασική γραμμή ασπίδας σας λοιπόν είναι: αν μια δίαιτα ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ είναι.

Όπως μας εξηγεί η κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, «Δεν υπάρχουν τρόφιμα ή χάπια που με ένα μαγικό τρόπο θα «κάψουν» το λίπος, ενώ εσείς κοιμάστε ή βλέπετε τηλεόραση. Ούτε σούπερ τροφές που θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σας. Η λύση είναι μια, όσο κοινότυπη και αν ακούγεται: «ισορροπημένη διατροφή και άσκηση».

Σύμφωνα με τη Διαιτολόγο–Διατροφολόγο Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου θα πρέπει να αποφεύγουμε τα παρακάτω σχέδια διατροφής:

Γρήγορη απώλεια βάρους

Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους είναι πιθανότερο να διαρκέσει και να συντηρηθεί από ότι μια «γρήγορη» δίαιτα με προσωρινά αποτελέσματα. Ρυθμοί απώλειας βάρους με πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Κατά αυτό τον τρόπο υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα το βάρος να επανακτηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Μονοφαγία

Αποφύγετε τις δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες οποιουδήποτε τροφίμου και αυτές που εξαλείφουν ή περιορίζουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τους υδατάνθρακες. Είναι βαρετό και επικίνδυνο να κάνουμε μονοφαγία καθώς θα οδηγηθούμε σε ελλείψεις πολλών θρεπτικών συστατικών - βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία- που είναι απαραίτητα για την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ειδικοί συνδυασμοί τροφίμων

Ταιριάζει η σαλάτα με τα ζυμαρικά; Tο ρύζι με τα όσπρια; Ποιες τροφές πρέπει να συνδυάζω ώστε να βοηθάω περισσότερο τον μεταβολισμό μου; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφίμων ή η κατανάλωση τροφίμων συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τρώγοντας τους «λάθος» συνδυασμούς δεν μετατρέπεται η τροφή πιο πολύ σε λίπος.

Άκαμπτο Μενού

Η ζωή είναι ήδη αρκετά περίπλοκη. Περιορίζοντας τις επιλογές τροφίμων ή ακλουθώντας ένα μη βολικό και άκαμπτο διαιτολόγιο και καταφεύγοντας σε μεθόδους που ταλαιπωρούν το σώμα και την ψυχολογία μας, αυξάνουμε πολύ τις πιθανότητες να κουραστούμε άμεσα, γιατί η διατροφή θα μοιάζει με ένα δυσάρεστο καθήκον. Πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα πρέπει να ρωτάτε πάντα τον εαυτό σας: «Μπορώ να φάω με τον τρόπο αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;». Εάν η απάντηση δεν είναι ‘’ναι’’, τότε το πρόγραμμα δεν είναι για εσάς.

Δεν πρέπει να ασκείστε

Τα τελευταία χρόνια η αντίληψη που έχουμε για την πραγματική σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης, υγείας και σωματικού βάρους είναι λίγο παρεξηγημένη. Υπάρχουν πολλά προγράμματα διατροφής τα οποία υπόσχονται φανταστικά και άμεσα αποτελέσματα για ένα καλλίγραμμο σώμα, χωρίς ίχνος φυσικής δραστηριότητας. Αυτό όμως είναι πρακτικά αδύνατο. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, την υγιή διαχείριση βάρους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρούμε φυσικές δραστηριότητες τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε και στη συνέχεια να βάλουμε στόχο 30 έως 60 λεπτά της δραστηριότητας αυτής τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Αν θέλετε να έχετε ένα υγιές βάρος, να χάσετε λίπος και να διατηρήσετε τα επίπεδα της μυϊκής σας μάζας, ο καλύτερος δρόμος είναι ο δια βίου συνδυασμός του να τρώτε πιο έξυπνα και να κινείστε παραπάνω. Η οργάνωση είναι επίσης ένα από τα στοιχεία αυτά, που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σας σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης και διατήρησης του βάρους σας. Όπως μας τονίζει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, «Για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής σας και στις προσωπικές σας προτιμήσεις, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο με εμπειρία στη διαχείριση του βάρους. Σημείο κλειδί για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι να είναι ρεαλιστική και ευέλικτη».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου