Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς βοηθούν να μειωθεί η υπερβολική τους επιθετικότητα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η περίληψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή των παιδιών μπορεί να μειώσει την αντικοινωνική και επιθετική τους συμπεριφορά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες που έλαβαν συνδυασμό γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων ανέφεραν λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και την ομάδα που έλαβε θεραπεία μόνο.

Η Therese Richmond, του University Of Pennsylvania, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αμέσως μετά από 3 μήνες εφαρμογής της διατροφικής παρέμβασης, πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανακάλυψε μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, η τυχαιοποιημένη δοκιμή περιέλαβε 290 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, με ιστορικό βίας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η πρώτη έλαβε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τη μορφή χυμού, καθώς και πολυβιταμίνες και ασβέστιο, για 3 μήνες.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μέρος σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστίασε στις σχέσεις μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, και εξάσκηση εναλλακτικών πράξεων που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.

Η τρίτη ομάδα έλαβε τα συμπληρώματα και συμμετείχε σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Η τέταρτη έλαβε πληροφορίες που στόχευαν στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς.

Μετρήθηκαν σε δείγματα αίματος, στην έναρξη και στη λήξη του πειράματος, τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε κάθε παιδί.

 

Πηγές:
Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer