Η πατάτα, είτε βραστή, είτε ψητή, είτε σε μορφή πουρέ, είτε τηγανιτή, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital και του Harvard Medical School εστίασαν σε 187.000 Αμερικανούς άντρες και γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους, κάθε 2 χρόνια, όπως και για τις διατροφικές τους συνήθειες, κάθε 4 χρόνια.

Η ερευνήτρια Dr. Lea Borgi, σημείωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 4 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια ή λιγότερες μερίδες σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ο υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες.

Το εύρημα δεν ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα έχει περιορισμούς.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τη διάγνωση υπέρτασης και τα ερωτηματολόγια δεν είναι τέλειος τρόπος παρακολούθησης των τάσεων για μεγάλο διάστημα.

Επίσης, οι πατάτες συχνά καταναλώνονται με αλάτι και βούτυρο. Το αυξημένο αλάτι θα μπορούσε να εξηγεί την εμφάνιση υπέρτασης.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας