Έγκυες που κάνουν χρήση κάνναβης μπορεί ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε σύγκριση με παιδιά που δεν εκτέθηκαν, όσα εκτέθηκαν στην κάνναβη πριν τη γέννηση είχαν μη φυσιολογική εγκεφαλική δομή- πιο παχύ προμετωπιαίο λοβό. Πρόκειται για περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, τις πολύπλοκες νοητικές ικανότητες, τη λήψη αποφάσεων και συνδέεται με την προσωπικότητα του ανθρώπου.

Η ερευνήτρια Hanan El Marroun, του Erasmus University Medical Centre, στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι σημαντική επειδή η χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη είναι σχετικά συχνή και γνωρίζουμε λίγα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της χρήσης και την ανάπτυξη του εγκεφάλου αργότερα.

Επίσης, σύγκριση μεταξύ παιδιών που εκτέθηκαν σε καπνό και παιδιών που εκτέθηκαν σε καπνό και κάνναβη έδειξε ότι υπάρχουν διαφορές στην πάχυνση του φλοιού, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση στην κάνναβη έχει διαφορετική επίδραση σε σχέση με τον καπνό.

Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη συμπεριφορά λόγω έκθεσης σε κάνναβη πριν τη γέννηση, αλλά η επίδραση στη μορφολογία του εγκεφάλου ήταν άγνωστη.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η κατανόηση αυτού που συμβαίνει στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να μας δώσει στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών μετά από έκθεση στην κάνναβη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δομική μαγνητική τομογραφία για την εξέταση του εγκεφάλου 54 παιδιών, 6 έως 8 ετών, τα οποία είχαν εκτεθεί σε κάνναβη πριν τη γέννηση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εκτέθηκαν στην κάνναβη εκτέθηκαν και στον καπνό και οι ερευνητές τα συνέκριναν με 96 παιδιά που εκτέθηκαν μόνο σε καπνό πριν τη γέννηση, καθώς και με 113 παιδιά χωρίς έκθεση.

Η El Marroun τόνισε ότι η τρέχουσα έρευνα σε συνδυασμό με την υπάρχουσα βιβλιογραφία στηρίζει τη σημασία της πρόληψης χρήσης κάνναβης και καπνού στην εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

 

Πηγές:
Biological Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών